Kuntavaalit 2025

Sivistyksen ääni

Sivistys- ja kulttuuripalvelut on Oulun kaupungin suurin toimiala. Oulu tarvitsee päättäjiä, jotka ymmärtävät näiden palvelujen merkityksen, tuntevat koulujen arjen ja ovat aina sivistyksen puolella.

Laadukas koulutus

Lasten määrä vähenee Oulussa jyrkästi, ja vuonna 2032 Oulun kouluissa on arviolta 4000 oppilasta vähemmän kuin nyt. Tämä tarkoittaa väistämättä muutoksia kouluverkkoon, josta on tehtävä päätöksiä tulevalla valtuustokaudella. Haluan olla turvaamassa koulutuksen laadun näiden muutosten keskellä. Isot muutokset on aina tehtävä oikeudenmukaisesti ja lapsivaikutukset arvioiden, mutta tärkeää on myös arvioida kokonaisuutta ja pitää huolta lasten ja nuorten oikeudesta laadukkaaseen koulutukseen. 

Koulutus luo tasa-arvoa

Koulutus on meidän tärkein työkalumme siinä, että kaikilla oululaisilla lapsilla ja nuorilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet. Oulussa ei tehdä vielä tarpeeksi työtä segregaation eli alueellisen eriytymisen ehkäisemiseksi, vaikka tosiasiassa alueet ja koulut ovat eriytyneet jo pitkän aikaa. Koulutuksellista tasa-arvoa parantaa mm. oikea-aikaisesti tarjottu oppimisen tuki ja kielitietoiset käytänteet. Kaikki lähtee riittävistä resursseista: tarpeeksi pienistä ryhmäkoista ja ammattitaitoisten aikuisten määrästä, mm. koulunkäynninohjaajista, erityisopettajista ja kielellisestä tuesta. Tarvitsemme laajempaa kielivarantoa, ja siksi kieltenopetukseen on tärkeää panostaa. Osa kielivarantoa ovat myös oppilaiden omat äidinkielet, ja oman äidinkielen opetusta täytyy tarjota nykyistä laajemmin. Oulun on sitouduttava jatkamaan kaksikielisen pohjoissaame-suomi-yhdysluokan toimintaa myös vuonna 2027 päättyvän pilottikauden jälkeen.

Hyvinvoiva varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen henkilöstön hyvinvoinnista, työssä jaksamisesta ja riittävästä palkkauksesta huolehtiminen maksaa itsensä takaisin. Päiväkotien henkilöstöpula tulee vain pahenemaan, jos pito- ja vetovoimaan ei kiinnitetä huomiota. Hyvinvoiva henkilöstö mahdollistaa lapsille tasapainoisen kasvuympäristön ja varhaiskasvatuksen laadun. Päiväkotien pihoja täytyy suunnitella niin, että lapset saavat ulkoillessa kosketuksen luontoon ja pihoilla on riittävästä esimerkiksi varjostavia puita. Päiväkodin ruokakasvatus on tärkeä tilaisuus tutustuttaa jo pienet lapset monipuoliseen ruokaan ja maistaa erilaisia kasviksia ja kasvisruokia – siksi päiväkoti- ja kouluruokailun suunnittelulla on väliä.

Lastenkulttuurin Oulu

Oulu on upea lastenkulttuurikaupunki: lastenmusiikkia, sanataidetta, teatteria, elokuvia, kirjastopalvelut, taidekoulu, museot jne. – ja pian uuteen keskustakirjastoon avautuva lastenkulttuurikeskus! Tämä on vahvuus, josta on pidettävä kiinni. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 kynnyksellä ja sen jälkeen kulttuurin tulee kuulua jokaiselle oululaiselle. Esimerkiksi Oulun teatteri tarvitsee tukea lasten ja nuorten teatterifestivaalien jatkamiseen.

Kansainväliset oululaiset ja yhteinen Oulu

Oulussa asuu valtavasti asukkaita, joilla on kansainvälinen tausta. Lakimuutosten myötä työllisyysalueella ja kaupungilla on nyt vastuullaan sekä työttömien että myös työ- ja opiskeluperäisten maahanmuuttaneiden kotouttamisen edistäminen. Toimivan kotoutumiskoulutuksen lisäksi tarvitaan mm. muuta kielikoulutusta, tukea työllistymisessä, mentorointia sekä yhteisöllisyyden lisäämistä. Meillä ei ole varaa menettää täällä opiskelevia tai työskenteleviä kansainvälisiä osaajia. Oulu on ottanut tärkeän askeleen antirasistisessa työssä hyväksymällä rasisminvastaisen toimenpideohjelman. Haluan pitää huolta, että ohjelma ei jää pelkäksi paperiksi, vaan antirasistinen työ on kaikki toimialat läpileikkaavaa, konkreettista työtä. Haluan Oulun, joka on turvallinen ja vastaanottavainen kaikille, ja meidän kaikkien oululaisten yhteinen.

Kestävä tulevaisuus ja nykyisyys

Ei riitä, että kestävyyttä tavoitellaan kaupunkistrategiassa ja muissa ohjelmissa, jos toimet sen eteen ovat täysin riittämättömiä. Tarvitsemme parempaa joukkoliikennettä ja entistä parempia pyöräilyn edellytyksiä, mm. baanoja ja kaupunkipyöriä. Kestävä kaupunki suosii täydennysrakentamista, tarjoaa ilmastokestävää ruokaa ja edistää kiertotaloutta. Myös kaupunkien on kannettava vastuunsa luonnon monimuotoisuudesta, ja lähiluonnon pitäisi olla jokaisen oululaisen saavutettavissa.

Poimintoja työstäni paremman Oulun eteen tähän asti, valtuustokausi 2021-2025

• Valtuustoaloite Luontoa päiväkotiin, vastustuskykyä lapsille

• Valtuustoaloite yhdessä Susa Vikeväkorvan kanssa Varhaiskasvatuksen laatu ja henkilöstön hyvinvointi turvattava

• Talousarvion muutosesitys: varhaiskasvatuksen palkkaohjelmaa kasvatettava

• Talousarvioaloite varhaiskasvatuksen henkilöstön vaaterahasta

• Pitämäni vihreiden ryhmäpuheenvuoro veroprosenttipäätöksestä 2025. Maltillisella veroprosentin kasvattamisella saatiin ehkäistyä kaikkein pahimmat koulutukseen kohdistuvat leikkaukset.

• Vaikuttamistyö kaksikielisen pohjoissaame-suomi-yhdysluokan eteen: Oulun saamelaisyhdistys Oulu Sámit ja saamenkielisessä varhaiskasvatuksessa olevien eskarilaisten vanhemmat ottivat päättäjiin yhteyttä kesällä 2022 ja ehdottivat toimia, joilla luokka saataisiin perustettua. Aloitin yhteistyön heidän kanssaan ja taustavaikuttamisen asiaan. Luokka saatiin siirrettyä Lintulammen kouluun (lähelle saamenkielistä varhaiskasvatusta) ja luokan perustamisen oppilasmääräraja laskettua neljään oppilaaseen. Luokka pääsi aloittamaan 8/2023, ja on tällä hetkellä toiminnassa. Tiukan taloustilanteen edessä olen joutunut puolustamaan luokan jatkoa myös syksyllä 2024, mutta esityksestäni luokan jatko pilottikauden 2027 loppuu asti turvattiin sivistyslautakunnassa.

• Olen korostanut koko kauden ajan oman äidinkielen opetusta osana kielivarantoamme ja kansainvälisyyttämme. Aloitteestani sivistyslautakunnan käyttösuunnitelmaan 2022 lisättiin seurattavaksi mittariksi oman äidinkielen opetuksen laajuus, josta on siitä lähtien raportoitu lautakunnalle. Puolustin OÄ-opetusta syksyn 2024 talouspaineissa, ja käyttösuunnitelmaan 2025 lisättiin esityksestäni kirjaus “Oppimiseroihin ja segregaation ehkäisyyn kiinnitetään huomiota mm. turvaamalla laadukas oman äidinkielen opetus

• Olen pitänyt esillä kielten opiskelun mahdollisuuksia. Kokosin vihreältä valtuustoryhmältä esityksiä sivistysohjelman päivitykseen 2022, ja esityksestämme sivistysohjelmaan lisättiin mm. tavoitteet “Vahvistamme oululaisten kielivarantoa” sekä “Edistämme liikuntapaikkojen ja luontoliikunnan esteettömyyttä

• Olen kauden aikana puhunut lautakunnassa usein segregaation ehkäisystä ja sen merkityksestä kouluihin ja koulutukselliseen tasa-arvoon. Pikkuhiljaa asia on saanut enemmän jalansijaa, ja nyt aihe näkyy mm. sivistyslautakunnan käyttösuunnitelmassa ja rasisminvastaisessa toimenpideohjelmassa.

• Erikoisluokkien (esim. musiikkiluokat) ja kansainvälisen koulun koulukuljetusperiaatteita päivitettiin tällä kaudella. Pidin lautakuntakollegani Aleksanteri Kekosen (kok.) kanssa tärkeänä sitä, että pienituloisten perheiden lapset ja nuoret ovat oikeutettuja joukkoliikennelippuun, jotta erikoisluokalla opiskelu olisi mahdollista tulotasosta riippumatta. Periaatteita muutettiiin niin, että pienituloisuusrajan alittavat saavat joukkoliikennelipun.

• Kaupunginvaltuuston kokouspuheenvuoroissa olen puolustanut lisäksi mm. luontokohteiden saavutettavuutta joukkoliikenteellä sekä pyöräilyn ja kävelyn edistämistä.

Vaalikoneet

Lue lisää ajatuksistani esimerkiksi Ylen ja Helsingin sanomien vaalikoneista

Olin vieraana Hanna Männikkölahtin Random Finnish lesson -podcastissa. Juteltiin kuntapolitiikassa vaikuttamisesta ja kuntavaaleista. Hannan podcastissa puhutaan vähän helpompaa suomea, ja siksi se sopii hyvin ihmisille, jotka opiskelevat suomea. Hannan blogissa on myös suomi-englanti-sanasto, joka auttaa podcastin kuuntelussa ja ymmärtämisessä.

Äänestä kuntavaaleissa Oulussa numeroa 330

vaalipäivänä sunnuntaina 13.4.2025 tai ennakkoon Suomessa 2.–8.4.2025 tai ulkomailla 2.–5.4.2025.